GENOCID RWANDA. Unul dintre cei mai căutați fugari din lume a fost arestat. A fost pus sub acuzare în 1997 pentru șapte acuzații de genocid

GENOCID RWANDA. Unul dintre cei mai căutați fugari din lume  a fost arestat. A fost pus sub acuzare în 1997 pentru șapte acuzații de genocid
Félicien Kabuga, arestat pe 16 mai 2020. Sursă FOTO ONU
Publicat: 18/05/2020, 16:01
Actualizat: 18/05/2020, 16:36

 Félicien Kabuga – unul dintre cei mai căutați fugari din lume, care se presupune că a fost o figură de frunte în genocidul din 1994, din Rwanda – a fost arestat la Paris de autoritățile franceze ca urmare a unei anchete comune cu Oficiul IRMCT.

Ca reacție la arestarea de astăzi, procurorul șef al Mecanismul ui Internațional de reziduuri pentru Tribunalele Penale, Serge Brammertz, a declarat:

„Arestarea lui Félicien Kabuga arată că cei responsabili de genocid pot fi aduși în fața legii, chiar și la douăzeci și șase de ani de la crimele lor.

Primele noastre gânduri trebuie să fie alături de victimele și supraviețuitorii genocidului ruwandez. Lupta în numele lor este o imensă onoare profesională pentru întregul meu birou”, potrivit unui comunicat de presă al ONU.

Arestarea lui Kabuga dovedește cât de crucială este cooperarea internațională în aplicarea legii pentru urmărirea penală a crimelor atroce precum cea comisă în Rwanda

În ceea ce privește justiția internațională, arestarea lui Kabuga demonstrează că putem avea succes atunci când avem sprijinul comunității internaționale. Acest rezultat este un tribut adus angajamentului de neclintit al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, care a instituit Mecanismul de a continua procesul de responsabilitate în Rwanda și fosta Iugoslavie.

Aș dori să extindem aprecierile noastre Franței și autorităților sale de aplicare a legii, în special Oficiului Central pentru Combaterea Crimelor împotriva Umanității, Genocidului și Crimelor de Război și Curții de Apel a Judecătoriei din Paris. Această arestare nu s-ar fi putut face fără cooperarea și îndemânarea lor excepțională.

Este important să recunoaștem și mulți alți parteneri ai căror contribuții au fost esențiale, inclusiv agențiile de aplicare a legii și serviciile de urmărire penală din Rwanda, Belgia, Regatul Unit, Germania, Olanda, Austria, Luxemburg, Elveția, Statele Unite, EUROPOL și INTERPOL. Această arestare demonstrează rezultatele impresionante care pot fi obținute prin aplicarea legii internaționale și cooperarea judiciară.

La începutul acestui an, Biroul meu a vizitat memorialul genocidului Ntarama din Rwanda pentru a onora memoria victimelor și pentru a ne reînnoi angajamentul față de justiție. Arestarea de astăzi subliniază puterea determinării noastre”.

Félicien Kabuga trăia sub un nume fals într-un bloc de apartamente cu cinci etaje din Asnieres-sur-Seine, cu ajutorul copiilor săi, potrivit ministrului justiției din Franța. Poliția l-a reținut sâmbătă devreme.

Félicien Kabuga a fost pus sub acuzare în 1997 de Tribunalul Penal Internațional al Organizației Națiunilor Unite, pentru șapte acuzații de genocid

Kabuga a fost pus sub acuzare de Tribunalul Penal Internațional al Organizației Națiunilor Unite pentru Rwanda, în 1997, pentru șapte acuzații de genocid, complicitate la genocid, instigare directă și publică la comiterea genocidului, încercare de a comite genocid, conspirație pentru a comite genocid, persecuție și exterminare, toate în legătură cu crime comise în timpul genocidului din 1994 din Rwanda.

După finalizarea procedurilor adecvate în conformitate cu legislația franceză, Kabuga este așteptat să fie transferat în custodia Mecanismului, unde va fi judecat.

Poliția franceză l-a arestat Kabuga într-o operațiune sofisticată, coordonată, cu căutări simultane în mai multe locații.

Félicien Kabuga, unul dintre cei mai bogați bărbați, înainte de genocidul din Rwanda

Unul dintre cei mai bogați bărbați din Rwanda înainte de genocid, Kabuga a controlat multe dintre plantațiile și fabricile de cafea și ceai ale națiunii centrale din Africa Centrală. El a coproprietat, de asemenea, Radio Televiziune Milles Collines, al cărui post de radio a transmis mesaje anti-tutsi care susțineau ura etnică.

Cicatricile genocidului rămân adânci în psihicul din Rwanda

„Aceasta este o veste foarte bună că cineva care a planificat și finanțat genocidul și s-a ascuns de mult timp și acum a fost arestat. Este o veste bună pentru toată lumea, în special pentru supraviețuitori ”, a spus Valerie Mukabayire, liderul AVEGA, un grup de femei supraviețuitoare ale genocidului.

Mukabayire, în vârstă de 64 de ani, a declarat că a pierdut membrii familiei, inclusiv pe soțul ei. Grupul supraviețuitorilor săi are puțin peste 19.000 de membri.

„Ne-a îngrijorat că vârsta lui (Kabuga) va împiedica justiția, dar acum suntem fericiți că este arestat”, a spus ea pentru Reuters.

Arestarea lui Kabuga deschide calea pentru ca acesta să vină în fața Curții de Apel din Paris și ulterior să fie transferat în custodia instanței internaționale, care are sediul la Haga, Olanda și Arusha, Tanzania.

Tribunalul Penal Internațional pentru Rwanda (ICTR) a fost înființat de Consiliul de Securitate al ONU și închis în 2015.

Mecanismul Internațional rezidual pentru Tribunalele Penale este acum mandatat să îndeplinească unele funcții îndeplinite de ICTR și de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie.

ICTR a fost în centrul eforturilor de a stabili noi standarde în justiția internațională, deși președintele Rwanda, Paul Kagame, a declarat că este prea lent și prea ineficient. Unii critici au spus că este prea concentrat pe urmărirea lui Hutus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Urmărire cu final neașteptat! Un afacerist a intrat cu un Lamborghini într-un stâlp în timp...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Noua lege de la 1 iulie. Este schimbarea pe care o așteptau milioane de români
Majoritatea șoferilor fac această gafă. Puțini pot să renunțe la acest obicei
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Graceland, celebra casă a lui Elvis Presley, a scăpat la limită de executarea silită
×